Ajuntament de Reus

Un passeig modernista

El modernisme és l’estil més destacable del paisatge urbà de Reus. El fet que Antoni Gaudí nasqués a Reus i la presència d’alguns dels seus més estrets col·laboradors a la ciutat han deixat una empremta visible. L’arribada de Lluís Domènech i Montaner, l’altre gran arquitecte de l’època, va marcar l’inici de la brillant etapa modernista que va viure Reus. Era el 1898, i el primer projecte que va construir va ser l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, considerat una de les joies del modernisme català.

La ruta modernista de Reus aplega avui prop de 80 edificis catalogats que conformen un gran aparador, amb obres tan singulars com la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata, la Casa Rull i la Casa Gasull, totes de Lluís Domènech i Montaner.

El passeig de la Boca de la Mina acull al llarg del seu recorregut antics masos d’estiueig, entre els quals destaca el mas Navàs, a tocar de l’avinguda del Comerç, obra de l’arquitecte modernista Pere Caselles. El passeig connecta la ciutat amb l’Institut Pere Mata. Actualment el centre és operador de serveis de salut mental, i gestiona una àmplia xarxa d’equipaments de titularitat pública, però el pavelló dels Distingits és obert tant a les visites de públic com a la celebració d’actes culturals.

“Era costum anar a la font del Lleó, coneguda antigament com dels Capellans, i a la Bassa Nova.”

EL MEU PASSEIG

El passeig de la Boca de la Mina és un espai arbrat de 1.275 metres d’amplada situat a la banda nord del municipi de Reus, entre l’avinguda del Comerç i la Boca de la Mina, al nord de la línia del ferrocarril i de l’estació de tren.

L’objectiu és recuperar el passeig, preservar-lo i fomentar-hi nous usos fent-lo accessible per a tothom.

ENVIA’NS LA TEVA HISTÒRIA
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.