Ajuntament de Reus

Els blocs Bofill

Voreres amples, una llarga avinguda central, edificis amb colors a les façanes: blau cobalt, verd, groc. El barri Gaudí va néixer com una petita ciutat projectada pel Taller d’Arquitectura de Ricard Bofill, que arribava a Reus de la mà de la família Carandell. 

El projecte aprovat per l’Ajuntament el 1966 preveia construir 600 habitatges de protecció oficial: habitatges de 65 m2 pensats per a tota una família, amb serveis que llavors eren poc habituals, com calefacció, aigua calenta sanitària o televisió.

En el moment de projectar-lo, el Taller Bofill preparava altres intervencions similars, com el Walden 7 de Sant Just Desvern. El barri Gaudí va ser la primera que es va fer realitat.

La família Carandell

Joan Carandell Marimón, economista, advocat i empresari, casat amb Josefina Robusté, va comprar l’antic mas Bové després de la guerra civil, i uns anys més tard la família s’hi va traslladar des de Barcelona per refer-se de greus problemes econòmics. Més tard es van instal·lar a Madrid, i el 1962 van tornar a Barcelona. El mas es va vendre a la dècada dels anys 70.

Els darrers anys de la seva vida, Joan Carandell va iniciar una destacada trajectòria com a escriptor, i sempre va obrir les portes de casa seva a les noves generacions d’escriptors del moment. Tant ell com la seva dona van ser grans lectors i bibliòfils. Van tenir set fills: Lluís, Assumpció, Josep Maria, Joan, Teresa, Mercè i Cristian. La seva filla Assumpció es va casar amb el poeta José Agustín Goytisolo. L’estela intel·lectual dels Carandell va deixar empremta, des del mas de Reus, en les joves generacions d’escriptors i lletraferits reusencs.

 

Els Blocs Bofill
El balcó del Mas Carandell
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.