Ajuntament de Reus

Entrem a la mina

La Boca de la Mina identifica el punt d’arribada de les aigües de la mina de Monterols.

Les dificultats per a l’abastiment d’aigua a Reus han estat constants al llarg de la història. Al s. XIX, una època en què Reus va arribar a ser segona ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, la ciutat va viure una autèntica febre minaire i es té constància de l’existència de 300 mines, gairebé totes de propietat privada i que encara avui travessen la ciutat. 

La venedora d'anissos

La venedora d’anissos va ser durant molts anys una figura habitual al passeig. Normalment era una senyora gran i pobre que tenia una concessió municipal per vendre anissos, bolados i altres llepolies. A mitjans del s. XIX n’hi havia més d’una, i instal·laven les taules una al costat de l’altra. En coneixem alguns noms: la Maria Sans, la Francesca Juanpera o l’Antònia Roger, que el 1871 era ja molt velleta. Aquell any fins i tot es va parlar de construir una caseta per fer més còmoda la feina de les venedores, que eren al passeig tot l’any.

Escultura venedora d'anissos
Fotografia d'una venedora d'anissos
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.