Ajuntament de Reus

M. Àngels Ollé Romeu

M. Àngels Ollé Romeu va néixer a Sant Sadurní d’Anoia el 1937 i va morir a Reus el 2019.

El 1963 es va instal·lar a Reus, una ciutat grisa on va portar aires de renovació pedagògica i on, juntament amb altres mestres i famílies, va crear l’escola Mowgli. 

Llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitat pedagogia, va ser professora titular de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, i va contribuir també a la renovació pedagògica i a la formació de professionals de la docència.

És autora de més d’un centenar de llibres adreçats al públic infantil: llibres de creació, com Una cullereta a l’escola, Tula la tortuga, El vaixell bromista o El gat i el lloro. I, sobretot, llibres per aprendre a llegir, com els de la col·lecció A poc a poc, per descobrir els sons i les grafies: el de la R d’El rei, la reina i el ratolí, el de la doble L d’El conte de la lluna callada.

El 2003 va ser escollida presidenta del Pacte Nacional pel Dret a decidir de Reus i el 2007 va ser impulsora i una de les fundadores del col·lectiu Avis i Àvies per la Llibertat de Reus.

Al llarg de la seva trajectòria va rebre diferents reconeixements, com el Premi Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil 1994. El 2019 va ser distingida amb la Medalla de Ciutat.

Angeleta Ferrer i Cèlia Artiga

Angeleta Ferrer i Cèlia Artiga van ser dues pedagogues que van deixar també una empremta destacada a la ciutat.

Filla de Rosa Sensat, Angeleta Ferrer i Sensat (Barcelona, 1904-1992) va ser mestra i pedagoga i catedràtica de Ciències Naturals, un àmbit en què va impulsar diferents projectes centrats en l’ensenyament experimental. Després de la guerra civil va perdre el càrrec de catedràtica, i després d’un període a Madrid es va traslladat a Reus, on va ser professora de l’institut durant 18 anys.

Cèlia Artiga Esplugues (Reus, 1912-2000) va començar a treballar com a mestra a Reus el 1937, i poc després es va refugiar amb els seus fills a Arties. Després de la guerra civil va treballar en diverses escoles de Catalunya, intentant sempre esquivar la rigidesa de l’ensenyament franquista, i finalment es va instal·lar a Reus, on donà classes al col·legi del barri Immaculada que avui du el seu nom i a l'Escola Prat de la Riba. Va impulsar diferets trobades entre mestres de Reus, Tarragona i Valls.

 

Cèlia Artiga fent classe a un grup d'escolars
Retrat de la pedagoga Angeleta Ferrer
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.