Tornar

L'Ajuntament amplia el parc del passeig de la Boca de la Mina amb la recuperació de la Bassa Nova

27
Jul
2022
Comparteix

L’Ajuntament de Reus, a través d’Aigües de Reus, executarà les obres de recuperació de la Bassa Nova i el seu entorn, amb un projecte que dona continuïtat a la recuperació dels valors històrics i patrimonials del passeig de la Boca de la Mina. L’Ajuntament està tramitant l’aprovació del projecte executiu de l’obra que preveu la recuperació de l’element patrimonial per a ús ciutadà.

Aquest objectiu implica restaurar els elements originals de la bassa i mostrar-los, però alhora dotar l’espai de sentit urbà. El projecte defineix un espai lúdic vinculat a l’aigua i que la ciutadania el gaudeixi. Així, es farà una bassa amb aigua, encara que per motius de seguretat serà molt poc fonda però simularà una bassa plena. Un terra de relliga en la zona d’accés del rec permetrà reconèixer el fons de la bassa, veure l’aigua com cau i les estructures del rec però alhora farà de moll lúdic enrasat a l’aigua que permetrà apropar-s’hi.

El pla del perímetre de la bassa es connecta a diferents nivells amb els camins que l’envolten. El projecte resol amb grades d’obra vista enjardinades el desnivell amb el camí de la Pedrera del Còbic. Condicionat pels arbres i per l’estretor del camí cap a la Boca de la Mina, es resol el desnivell amb un mur d’obra vista i una rampa accessible. Aquesta rampa permet un recorregut accessible en diagonal, d’entrada i sortida de l’espai de bassa.

Per motius de seguretat, es preveu una tanca de ferro, molt transparent, perquè l’espai es pugui tancar en horaris no controlats. Tanmateix, es deixa una important zona urbanitzada fora de la tanca perquè pugui ser usat tot el dia. Aquest espais tindran bancs, ombra d’arbres, font, espai per aparcar bicicletes i un element per informar de l’interès de l’element recuperat.

L'obra tindrà un termini d'execució de vuit mesos, i un pressupost de 515.149,19 euros.

La Bassa Nova
Bassa de forma hexagonal construïda a mitjans del segle XIX per La Hidrofórica, una empresa creada el 1842 amb l’objectiu de construir una mina per a usos agrícoles que després seria també utilitzada per a usos domèstics i industrials. Tot i que avui no és oberta al públic, va ser destinació tradicional de sortides i excursions familiars.

 

“Era costum anar a la font del Lleó, coneguda antigament com dels Capellans, i a la Bassa Nova.”

EL MEU PASSEIG

El passeig de la Boca de la Mina és un espai arbrat de 1.275 metres d’amplada situat a la banda nord del municipi de Reus, entre l’avinguda del Comerç i la Boca de la Mina, al nord de la línia del ferrocarril i de l’estació de tren.

L’objectiu és recuperar el passeig, preservar-lo i fomentar-hi nous usos fent-lo accessible per a tothom.

ENVIA’NS LA TEVA HISTÒRIA
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.

Segueix-nos a les xarses socials