www.reus.cat
El web de la ciutat de Reus

img reus promoció

http://www.reuspromocio.cat
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

img reus capital cultura

capitalcultura.reus.cat
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing Lorem ipsum dolor sit amet.

img reus compartir

Xarxes socials
Consulta les diferents xarxes socials de l'Ajuntament

Tornar

Recta final a la reforma del passeig de la Boca de la Mina

11
Mar
2021
Comparteix

Les obres de millora i recuperació de la Boca de la Mina encaren la recta final, quan l’actuació de la primera fase està previst que finalitzi en les properes setmanes. La reforma del passeig està completada al 90%, mentre que l’actuació al parc de les Olors ja està enllestida. La segona fase, l’actuació a Jardí Agrari del Camp, va iniciar els treballs al gener, amb la previsió inicial d’acabar abans de l’agost, tot i que el termini s’allargarà per fer les plantacions a la tardor, amb una climatologia més favorable.

L’actuació urbanística avança segons el termini previst, d’acord amb la pròrroga del termini d’execució establerta donada la paralització de les obres durant l’estat d’alarma.

L’Ajuntament de Reus va adjudicar la primera fase de les obres del projecte de millora i recuperació del Passeig de la Boca de la Mina a l’empresa Valoritza Servicios Ambientales SA per un import total de 2.051.407,36 euros. La licitació es va dividir en dos lots, un amb les obres del passeig de la Boca de la Mina, adjudicat per 1.562.862,35 euros; i el segon amb les obres del Parc de les Olors, amb un pressupost de 488.545,01 euros. La segona fase, la construcció del Jardí Agrari del Camp, es va a la UTE Accions Boca de la Mina (Acciona Medio Ambiente SA – Acciona Construcción SA) per un import de 757.313,70 euros.

El 50% dels contractes és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

El Passeig
El projecte inclou l’actuació urbanística troncal de condicionament del passeig que manté el caràcter natural de l’espai, en millora les condicions de drenatge i il·luminació, i permet recuperar elements de valor històric. L’actuació al passeig està completada al 90%, amb previsió que es pugui enllestir en les properes setmanes.

En relació a la pavimentació, la franja definida per al pas està enllestida a tot el recorregut del passeig. També s’han enllestit es accessos a l’extrem que dona a l’Escola d’Idiomes i al camí d’accés al Pere Mata, així com l’accés per l’avinguda del Comerç, amb noves voreres a nivell de la calçada, que s'ha elevat per millorar l'accés i la seguretat en aquest punt. Finalment, s’està completant la pavimentació de la plaça M. Àngels Ollé, davant l’Escola Mowgli.

Una de les parts més vistoses de les actuacions realitzades és el mirador sobre la bassa del Bacallà. La presència de la bassa s’ha reforçar en el projecte amb la construcció de baranes que en faciliten l’accés i fan funció de mirador.

Al llarg del passeig ja s’ha enllestit també la construcció dels bancs de pedra que defineixen zones de descans. La instal·lació dels fanals que voregen el vial per a vianants també s’ha completat.

Tots els sistemes de reg s’han enllestit. A la part que toca a l’avinguda del Comerç s’ha construït un dipòsit d’arena que permetrà filtrar i netejar les aigües del passeig que desguassin cap a l’avinguda. Tot el recorregut compta amb un sistema de gestió d’aigües de pluja en superfície a través de cunetes verdes i zones de retenció i infiltració de l’aigua. Aquest sistema alleuja la càrrega sobre el sistema de sanejament i afavoreix la biodiversitat creant nous punts humits (biòtops).

Al llarg de tot el passeig, sobretot al voltant de la riera, s’han fet actuacions de neteja als murs i parets laterals. En el cas de la riera, aquesta actuació dona noves perspectives sobre l’entorn, especialment notables al voltant del petit pont que hi ha a tocar del molí de la Vila.

Finalment, al llarg del recorregut s’estan enllestint les 10 gelosies que delimiten els punts d’interès. En cadascuna s’han començar a instal·lar les planxes de corten on es col·locarà la senyalització.

El Parc de les Olors
L’actuació al parc de les Olors està gairebé enllestida. Al gener es va acabar la plantació i s’espera que amb la primavera l’espai tingui un aspecte més lluït. El Parc de les Olors és un espai obert vinculat al barranc del Molí i definit com un espai natural amb recorreguts associats a usos lúdics i d’oci i amb zones d’estada. L’ordenació gira al voltant de tres camins aromàtics connectats entre si.

S’hi han plantant arbustives i herbàcies autòctones o al·lòctones, majoritàriament amb fulles aromàtiques i colors de floració intensos, que potenciaran la biodiversitat i adaptats a situacions de ple sol. La distribució, color, textura, tipologia i mida de la vegetació pretén ser endreçada i contrastada per emfatitzar les característiques de cada espècie vegetal, i també servirà d’atracció i refugi dels insectes pol·linitzadors i les papallones.

El Jardí Agrari
Les obres de construcció del Jardí Agrari del Camp es van iniciar al gener, amb la previsió inicial d’acabar abans de l’agost. Donat que l’estiu és una mala època per fer les plantacions s’està estudiant allargar el termini a la tardor per plantar la jardineria amb més garanties.

El Jardí Agrari del Camp serà un nou espai públic de 7.709m2, situat al costat sud del passeig, des de la font del Lleó fins l’avinguda de Saragossa. Serà un recinte tancat mitjançant unes gelosies ceràmiques, pensat com a jardí agrícola amb un fort component didàctic i de lleure, que ha de permetre recuperar la relació entre la ciutadania de Reus i la seva agricultura més propera.

“Era costum anar a la font del Lleó, coneguda antigament com dels Capellans, i a la Bassa Nova.”

EL MEU PASSEIG

El passeig de la Boca de la Mina és un espai arbrat de 1.275 metres d’amplada situat a la banda nord del municipi de Reus, entre l’avinguda del Comerç i la Boca de la Mina, al nord de la línia del ferrocarril i de l’estació de tren.

L’objectiu és recuperar el passeig, preservar-lo i fomentar-hi nous usos fent-lo accessible per a tothom.

ENVIA’NS LA TEVA HISTÒRIA
Generalitat de Catalunya
Feder

La Boca de la Mina

El passeig ha estat i és un important espai patrimonial d’esbarjo on es porten a terme els costums tradicionals, el lleure familiar i festeig de la ciutat per als reusencs i les reusenques.

Segueix-nos a les xarses socials